PÄIVÄN SPRITZISTYS

13/06/2017





Kaipaan Italian kesiäni, oliivipuihin virittettyä riippukeinua, pinjojen paahteista tuoksua, ystäviä ja elämänmenoa. Alkuillan raukea aperitiiviaika kaskaitten säksätyksessä on parasta mitä kyseisellä kellonlyömällä tiedän. Silloin lennähdän paikalle kuin pohjolasta tullut muuttolintu, spritzsieppo, valmiina nappaamaan lasini. Spzirp spzirp! 

Olen tarkka lempiaperitiivini suhteen. Tiedän jo tarjoilijan astellessa pöytään, onko Aperolspritz täydellinen vai ei. Lasin pitää hohtaa tulista punaa eikä jäitä saa olla kuutta enempää. Edes emomaassa ei aina saa sitä mitä tilaa. Koto-Suomessa olen nauttinut itse sekoittamieni juomien lisäksi erinomaisen Spritzin vain Bulevardin Casa Italiassa.


Kuvat ovat viime ja sitä edelliseltä vuodelta Gardajärven lempipaikastamme, Gargnanon vuorenrinteiden Villa Sostagasta, jossa homma osataan. Sen sijaan viime viikkoinen Allas Sea Poolin Spritz ei ansaitse tulla julkaistuksi. Vaikeroin haljun värisen, jäitä täyteen pakatun ja vissyllä jatketun lasin edessä niin, etten edes ehtinyt ottaa vahingoniloa irti merivesialtaassa hytisevien uimareiden katselemisesta. 

Täydellisen Spritzin resepti on yksinkertainen ja se valmistetaan jalalliseen punaviinilasiin:

Maltillisesti jäitä, tukeva appelsiiniviipale
2 osaa Aperolia
3 osaa Proseccoa
1 osa tonicvettä  (soodavesi käy, Vichy EI koskaan)

Aperolspritz on aurinkoa täynnä olevien päivien juoma. Uskallan julkaista juomatotuuteni ilman pelkoa alkoholin kulutuksen noususta tai leimautumisesta päätoimiseksi siepoksi, sillä ikkunan takana on Suomen kesä: Sataa kaatamalla ja aseteita on 12. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti